Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Zdravá snídaně nejen při hubnutí
Snídaně dělá den
Během noci přechází vaše tělo do úsporného režimu. Tráví a regeneruje. Po probuzení si žádá doplnění „paliva“, aby mohlo zase normálně fungovat. Snídaně ovlivňuje vaši dopolední produktivitu a soustředěnost. Kvalitní vyvážená snídaně udrží optimální hladinu cukru v krvi, a vy tak nemáte po chabé odpracované půlhodině zase hlad a necítíte únavu. Naopak – vydržíte až do oběda!
Sáhněte po přirozených ingrediencích
Co si představit pod pojmem „kvalitní snídaně“? Velká část našeho národa bezpochyby vidí vídeňský párek vedle volského oka za doprovodu bílého rohlíku s hořčicí. S takovým obrazem by souhlasilo nemálo chuťových pohárků, ale játra, střevo i mozek už tvrdí něco jiného.
Potraviny pro váš talíř by obecně měly být v co nejpřirozenější podobě, prosté velkovýrob i velkochovů. Vedete si zahrádku? Nakupujete na trzích od místních? Ideální. Ovoce a zelenina z našich skromných luhů a hájů vám určitě udělají lepší službu, než ty dovážené z celého světa, často sklízené v nezralosti.
Čím zásobit spíž pro zdravou snídani:
- obiloviny – ovesné vločky, pohanka, jáhly, rýže
- zelenina a ovoce – podle vlastní chuti
- sladidlo – med, datlový sirup (či jiné) nebo stévie
- celozrnný chléb, domácí vejce
Začněte svůj den zdravě a s chutí s nejlepšími odštavňovači
Recepty: zdravá snídaně snadno a rychle
Abychom od suché teorie přešli ke šťavnaté praxi, mrkneme se hned na tři výživné i lahodné snídaňové recepty.
Celozrnný toust se sýrem a zeleninou: klasika
S tousty to není žádná věda. Udělejte si je tak, jak to znáte a máte rádi, akorát použijte poctivý celozrnný chléb (nebo přímo toustový celozrnný) a přidejte na zelenině. Pro oživení si dovnitř na sýr položte čerstvou bylinku – třeba bazalku nebo tymián. Dbejte na to, aby talíř zeleniny byl větší než ten na tousty.
Raw pohanková kaše s ovocem: svěží
Tato snídaně vás naladí na úspěšný den. Pyšní se hromádkou vitamínů a rutinu – ten účinně zpevňuje naše cévy. Příprava je jednoduchá jako facka:
Večer si dejte namočit cca 100 g světlé pohanky do studené vody. Ráno vodu slijte a pohanku propláchněte v cedníku. Vraťte ji zpátky do misky a přidejte pokrájené 1-2 banány a jablíčko. Vpravte do stolního mixéru nebo použijte ten tyčový a rozmixujte. Pro dokonalost přidejte skořici a pár dopředu namočených mandlí.
Jáhlová kaše s datlemi a smaženým banánem: sytá
Jáhly v sobě ukrývají cenný křemík, který se podílí na stavu našich zubů, vlasů, pleti i ledvin. Po ránu nás prohřejí.
Zhruba 100 g jahel uvařte ve vodě nebo rostlinném mléce s 5-6 pokrájenými sušenými datlemi. Lehce doslaďte a vsypte do misky. Pokrájený banán krátce osmahněte na kokosovém oleji (nepřipaluje se). Poklaďte ho ho na jáhly, posypte mandlemi a dvěma pokrájenými datlemi. Nakonec přidejte 1-2 lžíce panenského kokosového oleje.