Zdravá snídaně nejen při hubnutí

Zdravá snídaně nejen při hubnutí
Ráno moudřejší večera. Než královsky večeřet při měsíčku, byste se raději měli naučit bohatě posnídat. Klidně jako samotný král. Ne nadarmo se říká, že snídaně dělá den. Banán, jáhly, slanina? Jaký si ho uděláte vy?

Snídaně dělá den

Během noci přechází vaše tělo do úsporného režimu. Tráví a regeneruje. Po probuzení si žádá doplnění „paliva“, aby mohlo zase normálně fungovat. Snídaně ovlivňuje vaši dopolední produktivitu a soustředěnost. Kvalitní vyvážená snídaně udrží optimální hladinu cukru v krvi, a vy tak nemáte po chabé odpracované půlhodině zase hlad a necítíte únavu. Naopak – vydržíte až do oběda!

Sáhněte po přirozených ingrediencích

Co si představit pod pojmem „kvalitní snídaně“? Velká část našeho národa bezpochyby vidí vídeňský párek vedle volského oka za doprovodu bílého rohlíku s hořčicí. S takovým obrazem by souhlasilo nemálo chuťových pohárků, ale játra, střevo i mozek už tvrdí něco jiného.

Potraviny pro váš talíř by obecně měly být v co nejpřirozenější podobě, prosté velkovýrob i velkochovů. Vedete si zahrádku? Nakupujete na trzích od místních? Ideální. Ovoce a zelenina z našich skromných luhů a hájů vám určitě udělají lepší službu, než ty dovážené z celého světa, často sklízené v nezralosti.

 

Čím zásobit spíž pro zdravou snídani:
  • obiloviny – ovesné vločky, pohanka, jáhly, rýže
  • zelenina a ovoce – podle vlastní chuti
  • sladidlo – med, datlový sirup (či jiné) nebo stévie
  • celozrnný chléb, domácí vejce

 

Začněte svůj den zdravě a s chutí s nejlepšími odštavňovači

Recepty: zdravá snídaně snadno a rychle

Abychom od suché teorie přešli ke šťavnaté praxi, mrkneme se hned na tři výživné i lahodné snídaňové recepty.

Celozrnný toust se sýrem a zeleninou: klasika

S tousty to není žádná věda. Udělejte si je tak, jak to znáte a máte rádi, akorát použijte poctivý celozrnný chléb (nebo přímo toustový celozrnný) a přidejte na zelenině. Pro oživení si dovnitř na sýr položte čerstvou bylinku – třeba bazalku nebo tymián. Dbejte na to, aby talíř zeleniny byl větší než ten na tousty.

Raw pohanková kaše s ovocem: svěží

Tato snídaně vás naladí na úspěšný den. Pyšní se hromádkou vitamínů a rutinu – ten účinně zpevňuje naše cévy. Příprava je jednoduchá jako facka:

Večer si dejte namočit cca 100 g světlé pohanky do studené vody. Ráno vodu slijte a pohanku propláchněte v cedníku. Vraťte ji zpátky do misky a přidejte pokrájené 1-2 banány a jablíčko. Vpravte do stolního mixéru nebo použijte ten tyčový a rozmixujte. Pro dokonalost přidejte skořici a pár dopředu namočených mandlí.

Jáhlová kaše s datlemi a smaženým banánem: sytá

Jáhly v sobě ukrývají cenný křemík, který se podílí na stavu našich zubů, vlasů, pleti i ledvin. Po ránu nás prohřejí.

Zhruba 100 g jahel uvařte ve vodě nebo rostlinném mléce s 5-6 pokrájenými sušenými datlemi. Lehce doslaďte a vsypte do misky. Pokrájený banán krátce osmahněte na kokosovém oleji (nepřipaluje se). Poklaďte ho ho na jáhly, posypte mandlemi a dvěma pokrájenými datlemi. Nakonec přidejte 1-2 lžíce panenského kokosového oleje.

Dobrou Chuť!

Odeslat článek známému   Vytisknout