Veganský recept: Cizrna na paprice s pórkem

Veganský recept: Cizrna na paprice s pórkem

Dnešní cizrnový pokrm ocení nejen vegani, vegetariáni, ale všichni, kteří rádi zkouší nové chutě! Pojďte si připravit tento lahodný pokrm i vy.

Dnešní recept, který jsme si pro vás připravili, nese název cizrna na paprice s pórkem. Díky použitým ingrediencím se tento pokrm dá zařadit mezi veganské recepty a je tedy vhodný i pro ty z vás, kdo tento životní styl vyznáváte a praktikujete. 

 

Navíc ingredience, které pro přípravu tohoto jídla budete potřebovat, seženete bez větších potíží v každém obchodě, tudíž vůbec nevadí, pokud ve svém okolí zrovna nemáte žádný bioobchod s potravinami a potřebami pro veganské, či bezlepkové vaření. 

 

Na zhruba čtyři porce tohoto lahodného pokrmu z cizrny budete potřebovat následující ingredience: Veganská cizrna

 
  • 500 g cizrny (případně lze použít i cizrnu předpřipravenou v plechovce, v tom případě budete potřebovat 3 plechovky)
  • 2 větší cibule
  • 1,5 lžíce kvalitní sladké papriky
  • zhruba půl litru zeleninového vývaru
  • 2 větší pórky, omyté a nakrájené na šikmé proužky
  • 250 mililitrů rostlinné, či ořechové smetany
  • 1 citrón
  • sezamový, slunečnicový nebo olivový olej
  • pepř a sůl
 

Postup pro přípravu tohoto receptu:

 
  1. Jako první si připravte cizrnu. Sušenou cizrnu propláchněte a poté ji, ideálně přes noc, či na 5-10 hodin, namočte. Posléze cizrnu slijte, opět zajilte vodou a v hrnci přiveďte k varu. Vařte ji do měkka, zhruba po dobu 1,5 hodiny. Pokud použijete konzervy, stačí je pouze otevřít a proces přípravy se tím výrazně urychlí.
  2. Dále si nakrájejte na drobno cibuli a orestujte ji na oleji ve větším hrnci. 
  3. Přidejte papriku a restujte ještě tak minutu až dvě, déle ne, aby vám paprika nezhořkla. 
  4. Orestovanou cibuli zalijte půllitrem zeleninového vývaru a vařte do změknutí.
  5. Mezitím si zhruba jednu třetinu uvařené cizrny rozmixujte mixérem do hladka. Rozmixovaná cizrna je výborným zahušťovadlem.
  6. Povařenou cibulku můžete v případě potřeby tyčovým mixérem taktéž rozmixovat.
  7. Do hrnce přidejte jak rozmixovanou cizrnu, tak i tu nerozmixovanou a nakrájený pórek. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud pórek nezměkne. 
  8. Po dovaření sejměte z plotny a vmíchejte rostlinnou smetanu a šťávu z poloviny citronu. 
  9. Posledním krokem je pak dochucení připravené cizrny pepřem a solí. Dle vašich chutí pak ještě případně i další citronovou šťávou, či špetkou papriky.
  10. Máte-li jej k dispozici, můžete si tuto lahodnou cizrnu připravit i v multifunkčním hrnci, kdy všechny ingredience, mimo smetany a citronu, vložíte do multifunkčního hrnce a necháte uvařit. Poté můžete rozmixovat (či nemusíte, dle vašich preferencí), dochutíte a máte hotovo.

 

Multifunkční hrnce >>> 

 

Doufáme, že vám tento lahodný a především zdravý pokrm z cizrny zachutná a podělíte se o něj nejen se svými přáteli. Přejeme vám dobrou chuť!

 
 
Odeslat článek známému   Vytisknout