Recepty na zdravé vánoční cukroví

Recepty na zdravé vánoční cukroví
Hledáte recept na netradiční vánoční cukroví, se kterým byste překvapili? A k tomu ještě zdravé, abyste mohli mlsat bez výčitek? Mrkněte na dnešní 3 recepty, které vykouzlí úsměv na tváři.

CukrovíVánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i tuny dobrot, sladkostí a laskomin, které neodmyslitelně k těmto svátkům patří. Jaké by to přece byly Vánoce bez cukroví a dalších kalorických pochutin, pod kterými se stoly jen prohýbají? Tak pozor, to už dnes neplatí! Vánoce si můžete užít i ve společnosti zdravějšího cukroví a dobrot, které vám v lednu nevystřelí váhu do nebeských výšin. Vyměňte klasické vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a další sladkosti za umírněnější varianty, které nebudou o nic méně chutnější. 

Sušenky inspirované Ledovým královstvím

Tento recept na sušenky z mandlové mouky budou milovat hlavně děti. Chutnají fantasticky a vypadají jakoby je právě vykouzlila Elsa z Frozen.

 

Suroviny:

2 šálky mandlové mouky

½ šálku tapiokové mouky

½ lžičky prášku do pečiva

¼ lžičky soli

⅓ šálku třtinového cukru

1 vejce

6 polévkových lžic změklého másla

½ lžičky vanilkového a mandlového extraktu

jedlé třpytky na posypání (lze nahradit krystaly cukru)

 

Postup:

  1. Troubu zahřejte na 180 stupňů. Vyložte dva plechy pečicím papírem.
  2. V míse promíchejte suché suroviny a poté přidejte vejce, máslo a extrakty. Zpracujte do hladkého těsta
  3. Těsto vložte do zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou. Jednotlivé vločky tvarujte na plechu, vždy je nutné při vytlačování pohyb lehce vykroutit, aby vznikl požadovaný tvar. Sušenky posypte cukrovou posypkou.
  4. Pečte cca 15 minut dozlatova.

Čokoládová kolečka s ořechy a ovocem Čokoláda

Perfektní dobrota, kterou můžete vytvořit už ze dvou surovin. Buďte si jisti, že po tomhle cukroví se skutečně zapráší. Přitom je to ten nejjednodušší recept na světě.

 

Suroviny:

Kvalitní hořká čokoláda

Mandle, sušené ovoce, semínka

 

Postup:

  1. Čokoládu rozehřejte v mikrovlnce nebo parní lázni.
  2. Připravte si plech vyložený pečícím papírem. Pomocí lžíce nanášejte čokoládu na papír do tvaru kolečka/hromádky. Jakmile začne čokoláda tuhnout, vmáčkněte do ní vybrané suroviny - oříšky, sušené či lyofilizované ovoce, slunečnicová semínka atd.
  3. Čokoládu uchovávejte v chladu, ideálně oddělenou pečícím papírem.

Německé marcipánové kuličky

Recept s minimem mouky dokonalé chuti. Německé kuličky zvané též Frankfurter Bethmännchen sázejí na spojení mandlí a marcipánu.

 

Suroviny:

200 g mandlí

200 g kvalitního marcipánu

1 vejce

50 g mouky

1 žloutek na potření

med nebo javorový sirup

 

Postup:

  1. Mandle spaříme a svlékneme ze slupky. Polovinu nasekáme na jemno (můžeme použít mixér), druhou polovinu přepůlíme.
  2. Surovou marcipánovou směs smícháme s vejcem, moukou a mletými mandlemi. Pokud je nutné, dosladíme medem.
  3. Tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu. Do kuliček vtlačíme 3 půlky mandlí.
  4. Potřeme žloutkem a pečeme cca 15 minut v troubě rozpálené na 175 stupňů.
 

Samozřejmě platí, že pokud nezdravé cukroví milujete, jsou právě Vánoce obdobím, kdy byste si neměli odpírat. Raději ale mlsejte s mírou, tělo vám poděkuje :-)

 
 
Odeslat článek známému   Vytisknout