Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Duhový pstruh na páře s pomerančem a tymiánem
Dnes jsme si pro vás připravili další úžasný recept. Jde o duhového pstruha, připravovaného na páře. Věděli jste, že příprava pokrmů v páře je velmi zdravým způsobem vaření?
Připravované pokrmy si během ní totiž zachovávají výrazně více živin, vitamínů a minerálů než při jiných tepelných úpravách. Pojďte si spolu s námi připravit úžasně chutného pstruha!
Suroviny, které dnes budete potřebovat, jsou následující:
- 200 g nových brambor, které očistěte a rozpulte na polovinu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 2 polévkové lžíce jogurtu řeckého typu
- 2 polévkové lžíce nasekané máty
- 1 kus little gem salátu, kerý omyjte a nakrájejte, můžete použít i salátová srdíčka
- 2 kusy pstruha duhového, budete potřebovat filety i s kůží
- 25 g rozpuštěného másla
- půl čajové lžičky nasucho opražených fenyklových semínek
- půl čajové lžičky lístků citronového tymiánu
- na proužky nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- vločková sůl na dochucení
- je možné pokapat olivovým olejem, ale nemusíte
Postup přípravy je následující:
- Jako první si připravte brambory. Do hrnce nalijte osolenou vodu. Až se začne vařit, přidejte brambory a vařte je zhruba 8-10 minut do změknutí. Po dovaření je zceďte a nechte okapat na cedníku, až z nich unikne pára, cca 3-4 minuty.
- Do ještě horkých brambor přimíchejte jogurt a mátu. Přidejte nakrájený salát, vše osolte a opepřete. Připravené brambory udržujte v teple.
- Do hrnce nalijte vodu asi 5 cm do výšky a přiveďte ji k varu. Nad vroucí vodu upevněte košíček (či jinou vhodnou nádobu) vyložený pečícím papírem. Do něj vložte filety pstruha tak, aby byly kůží nahoru. Vše zakryjte a nechte vařit na páře zhruba 3-4 minuty. Poté opatrně stáhněte a vyhoďte kůži z filetů. Ty posléze potřete rozpuštěným máslem, posypte opraženými fenyklovými semínky, proužky pomerančové kůry a osolte. Pařák znovu zakryjte a vařte na páře zhruba 1-2 minuty, dokud ryba není hotová. Takto připravenou rybu pak podávejte s bramborami a salátem. Pokud chcete, můžete pokapat olivovým olejem.