Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Domácí sušené maso - levnější, zdravější, chutnější

Oblíbili jste si sušené maso na výletech nebo jen tak na pozobávání? A co takhle si vyrobit tuhle sušenou dobrotu doma dle vlastního receptu? Připravit domácí sušené maso není nic složitého, když víte, jak na to. V dnešním článku pro vás máme přesný postup, recept na dobrou marinádu i informace, na co všechno si při domácím sušení masa dát pozor.
Určitě už jste slyšeli o sušeném masu jerky. Představuje lehký, sušený masný výrobek, který je praktickým jídlem pro turisty s batohem, táborníky, milovníky venkovních sportů i mlsné jazýčky, které si nepotrpí na sladkosti. Nevyžaduje chlazení a je lehké, což patří mezi hlavní výhody. Jerky si můžete udělat i doma, a to buďto v troubě nebo domácí sušičce na ovoce.
Na co si dát pozor před přípravou
Domácí jerky lze připravit z téměř jakéhokoliv libového masa, včetně hovězího, vepřového, zvěřiny nebo uzeného krůtího masa. (Syrová drůbež se obecně nedoporučuje používat k trhání kvůli struktuře a chuti hotového výrobku.)
Syrové maso může být kontaminováno mikroorganismy, které způsobují nejrůznější nemoci. Tyto škodlivé bakterie se mohou snadno množit na vlhkých potravinách s vysokým obsahem bílkovin, jako je maso a drůbež, a při nesprávném zacházení s produkty mohou způsobit onemocnění. Pokud se k sušení rozhodnete použít vepřové nebo divokou, maso byste měli ošetřit, abyste zlikvidovali parazita jménem trichinella (svalovec), a to předtím, než maso nakrájíte a marinujete. Tento parazit způsobuje trichinelózu, která může být pro člověka velmi nebezpečná. Chcete -li maso ošetřit, ideální je ho zmrazit na několik dní předtím, než ho budete používat.
Pro bezpečné zacházení s masem a drůbeží dodržujte tato doporučení:
- Před a po manipulaci se syrovým masem si vždy důkladně umyjte ruce mýdlem a tekoucí vodou po dobu nejméně 20 sekund.
- Používejte čisté vybavení a nádobí.
- Maso a drůbež uchovávejte v chladničce. Hovězí maso a drůbež použijte do 2 dnů, červené maso do 3 až 5 dnů nebo ho zmrazte pro pozdější použití.
- Mražené maso rozmrazujte v lednici, ne na kuchyňské lince.
- Marinujte maso v chladničce. Marinádu nikdy nepoužívejte opakovaně.
Se zvěřinou opatrně
Sušené maso z divočiny je velká lahůdka, kterou si s chutí dopřeje každý milovník dobrého jídla. Při přípravě sušeného masa z divoké zvěře je však důležité pamatovat na to, že místo střelení rány a dovednosti lovce mohou ovlivnit bezpečnost masa. Pokud je zvíře zraněno takovým způsobem, že se obsah jeho střev při úpravě masa dostane do styku se svalovinou nebo rukama lovce, mohou maso kontaminovat fekální bakterie. Pořizujte proto maso pouze od zkušených myslivců.
Nejlepší možnost, jak se vyvarovat výše zmíněným problémům je používat maso, které bylo důkladně uvařené. Ulovená zvěř se musí rychle uložit do chladu, aby se zabránilo růstu bakterií. Riziko nemocí přenášených potravinami z domácího sušení můžete snížit i tím, že vnitřní teplota masa dosáhne alespoň 70 °C. Je potřeba to ale udělat takovým způsobem, abyste zabránili jeho ztvrdnutí.
Jak připravit maso na sušení
Částečně maso zmrazte, aby bylo snazší nakrájet ho na plátky. Maso byste neměli krájet na proužky silnější než 6 mm. Před sušením z něho odřízněte všechny tučné části, protože tuk rychle žlukne a mohlo by se vám brzy zkazit. Maso můžete také marinovat. Marinádu můžete připravit dle nejrůznějších způsobů, můžete použít olej, sůl, koření a různé kyselé přísady jako ocet, citronová šťáva, sojová omáčka nebo víno. Vyzkoušet můžete náš univerzální recept na marinádu pro sušené maso:
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 1 polévková lžíce worcesterské omáčky
- 1/4 čajové lžičky černého pepře a česnekového prášku
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1 čajová lžička kouřové soli
Zkombinujte všechny přísady. Do mělké pánve vložte proužky masa a zalijte marinádou. Zakryjte a dejte do chladničky na 1–2 hodiny nebo přes noc. Myslete na to, že produkty marinované několik hodin mohou být slanější. Pokud se rozhodnete maso před sušením ohřívat, abyste snížili riziko nemocí z potravin, udělejte to na konci doby marinace. Zahřejte pánev, přiveďte proužky a marinádu k varu a vařte 5 minut, než maso scedíte a vysušíte. Pokud je to možné, zkontrolujte teplotu několika proužků teploměrem na maso, abyste zjistili, že se uvnitř zahřály na 70 °C.
Tip: Pamatujte na to, že sušením maso ztratí až 75 % hmotnosti. Proto si dobře spočítejte, kolik výsledného produktu chcete mít.
Recept na domácí sušené maso
Jak sušit maso doma? Je to snadné. Masové proužky vyjměte z marinády a slijte na čisté savé utěrky. Pruhy naaranžujte na tácy sušičky nebo na klasické plechy do trouby. Plátky položte blízko sebe, ale dbejte na to, aby se nedotýkaly navzájem ani se nijak nepřekrývaly. Umístěte tácy s masem do sušičky nebo plechy trouby předehřáté na 70 ° C. Sušte tak dlouho, dokud testovaný kus masa na povrchu nemá prasklinky, ale nerozlomí se, když ho ohnete. Takové sušení domácího masa v troubě nebo sušičce nějakou dobu trvá a je třeba s tím počítat (10 až 24 hodin pro kousky nezahřívané v marinádě). Vzorky povařené v marinádě schnou rychleji. Kontrolu vzorků začněte provádět po 3 hodinách. Jakmile je sušení dokončeno, otřete všechny kapky oleje z masa čistými savými papírovými utěrkami a nechte vychladnout.
Jak uchovávat sušené maso
Aby vám maso vydrželo co nejdéle, je potřeba ho správně uskladnit. V uzavřené nádobě by vám mělo v pokojové teplotě vydržet 3-4 týdny. Pokud chcete prodloužit jeho životnost, uložte ho do mrazáku. Ideální je uchovávat sušené maso ve skleněné nádobě nebo tlustých plastových sáčcích pro skladování potravin. Velmi dobrou volbou je také maso zavakuovat.