Domácí odšťavňování nebo kupovaný džus?

Domácí odšťavňování nebo kupovaný džus?
Odšťavňování ovoce a zeleniny není žádnou novinkou. Stojí ale víc úsilí, než zakoupení džusu v obchodě, a tak spousta lidí raději volí raději pohodlnější variantu. Dnes si povíme, v čem spočívají nástrahy kupovaných džusů a proč je opravdu lepší odšťavnit si šťávu pomocí domácího odšťavňovače.

Dlouhá a nešetrná cesta džusu do krabice

Proč se pouštět do práce s odšťavňováním, když si můžete v obchodě koupit totéž, aniž byste museli pomalu hnout prstem? Většina lidí ví, že označení jako “nápoj s ovocnou příchutí” znamená, že tekutina uvnitř je pravděpodobně jen voda, cukr a pár procent ovocné šťávy. Co ale všechny ty dražší lahve plné zdravě vypadajících šťáv, co slibují “100% ovoce” nebo “přírodní” džusy, které vypadají, jako by do nich ovoce skutečně jen někdo vymačkal? Bohužel tak většina opravdu jen působí.

 

Všechny džusy kupované v obchodech začínají na stejném místě - jako ovoce nebo zelenina rostoucí v sadu a na poli. Odtud se vydává na dlouhou cestu k oné lahvi v obchodě. Prvním krokem k výrobě je skutečně extrahování šťávy z ovoce, ale převážně nešetrným způsobem. Toto ovoce a zelenina se vkládají do ultrarychlé komerční odstředivé jednotky, aby bylo odšťavnění co nejrychlejší. Tento proces ale způsobuje teplo a oxidaci, poškozuje cenné látky v ovoci. Většina šťáv jde poté na pasterizaci, aby je bylo možné dlouhodobě skladovat. To zahrnuje vaření šťávy po dobu 45 minut při teplotě nad 100 stupňů. V tomto okamžiku je šťáva sterilovaná - tedy bez nečistot, ale také bez většiny vitamínů.

 

Proces dále pokračuje tak, že se vařená šťáva redukuje na koncentrát - odstraní se z ní 80 %  obsahu vody. Díky tomu je mnohem jednodušší šťávu skladovat a přepravovat. Tento koncentrát se poté kombinuje s vodou a dalšími koncentráty podle receptury. V této chvíli se do džusů přidávají další přísady, včetně syntetických vitamínů, minerálů, sladidel, barviv a aromat. Pak se šťáva přelije do láhve nebo kartonu s obrázkem čerstvých kousků ovoce a zeleniny.

Domácí šťáva je sázka na jistotu

I když si přečtete štítek, je snadné nechat se oklamat, protože na obalu jsou uvedené pouze informace o ovocných džusech, “přírodních aromatech a barvivech”, společně s působivým seznamem vitamínů, které však byly chemicky přidány později. 

 

Ne všechny džusy jsou takové, samozřejmě najdete i skutečně kvalitní šťávy. Poznáte je tak, že jsou označené jako “nepasterizované” nebo “nikoliv z koncentrátu”. Hledat můžete i “organické” džusy, čerstvě lisované džusy s trvanlivostí několik dní, nebo džusy “za studena lisované”. Jejich cena však bude výrazně vyšší než u běžných džusů.

 

U domácí šťávy máte jistotu kvality, surovin, šetrného zpracování a také nízké ceny. Kvalitní domácí šnekový odšťavňovač představuje zdaleka ten nejlepší způsob, jak získat čerstvý džus. Vyzkoušet můžete třeba oblíbený odšťavňovač Hurom.

 

Odšťavňovače >>> 

5 důvodů, proč je dobré pít domácí džus

1. Vláknina

Jíst ovoce v celku je skvělé mimojiné i proto, že do sebe dostanete spoustu nerozpustné vlákniny, která pomáhá k trávení. Denně byste měli sníst několik kusů zeleniny a ovoce, což se ne vždy daří. Čerstvá šťáva je tak skvělý způsob, jak doporučené množství zkonzumovat. Dejte si ale pozor na přílišný přísun ovoce, je to spousta cukru navíc.

 

2. Šťáva pomáhá při trávení

Pokud máte potíže s trávením, čerstvý džus vám může pomoci. Šťáva je pro naše tělo snadněji stravitelná než celé kusy ovoce, a tak je větší pravděpodobnost, že získáme živiny, které nám pomohou.

 

3. Zdravější než z obchodu

Domácí šťáva z odšťavňovače obsahuje mnohem víc vitamínů, minerálů a dalších výživných látek jako jsou enzymy a flavonoidy (známé pro antioxidační účinky), než džusy z obchodů.

 

4. Antioxidanty pro tělo

Domácí šťávy z odšťavňovačů obsahují zvýšené množství antioxidačních látek v porovnáním se šťávami zakoupenými v obchodě. To potvrzuje množství studií, které srovnávaly komerční džusy s domácími.

 

5. Může pomoci s hubnutím

Nebude překvapením, že čerstvě lisované šťávy pomohou snižovat krevní tlak, cholesterol a dodat spoustu důležitých látek organismu. Domácí šťáva detoxikuje a pročišťuje tělo, a může být dobrou zdravou svačinkou namísto pečiva s tučným sýrem apod. Jen to nesmíte přehánět se šťávami z ovoce, které by vám ve vysokém množství hubnutí ztížily. Ideální je namixovat je se zeleninou nebo zředit vodou.


Výroba domácího džusu není nic komplikovaného. Pro čerstvé domácí šťávy můžete využít některý z našich profesionálních odšťavňovačů, které lisují plody šetrně a za studena, takže si šťáva ponechává vysoký obsah zdravých látek. Prohlédněte si nabídku na našem e-shopu, kde najdete nejoblíbenější elektrické domácí odšťavňovače.

 

Celá nabídka >>> 

Odeslat článek známému   Vytisknout