Co všechno umí multifunkční hrnec?

Co všechno umí multifunkční hrnec?

Multifunkční hrnec je revoluční elektrický spotřebič, který vám v kuchyni může ohromně pomoci. Je známý hlavně pro svou funkci tlakového vaření, ale umí toho mnohem víc. Má totiž velké množství funkcí, které z multifunkčního vařiče dělají pomalý hrnec, sušičku, parní hrnec, rýžovar, pekárnu nebo dokonce fritézu.

 

Použití tohoto pomocníka je opravdu jednoduché, takže s ním zvládne vařit i začínající kuchař. Stačí jen vložit příslušné ingredience dle receptu, zvolit správný program a multifunkční hrnec uvaří za vás.

 

Co můžete připravit v multifunkčním hrnci?

Multifunkční hrnec, který se často nazývá taky hrncem chytrým, toho umí hodně. Samozřejmě záleží na tom, jak pokročilý máte model, vesměs všechny ale zvládnou připravit tyhle dobroty:

 
  • Rýže

Multifunkční vařič hravě zastoupí funkci rýžovaru. Jak na to? Rýži pořádně propláchněte po tekoucí vodou. Potom si určete, kolik rýže bude třeba připravit a nakombinujte ji ve správném poměru s vodou. Na jeden hrnek rýže přidejte 1 a půl hrnku vody. Rýže tak bude krásně kyprá a ne vysušená. Rýžovar vždy připraví dokonalou rýži, která se nepřipálí. Zvládne ji také udržovat teplou.

 
  • Jogurty

Tento pomocník může také snadno zastoupit jogurtovač. Stačí dovnitř nalít mléko, jogurtové kultury a použít funkci jogurt. Za pár hodin s tak vyrobíte výborný domácí jogurt, který vám v lednici vydrží až dva týdny.

 
  • Zavařování

Nemusíte pořizovat velké a neforemné zavařovací hrnce, které zabírají hromadu místa. Multifunkční hrnec zvládne i zavařování. Zakonzervuje vaši domácí marmeládu, okurky i kečup. Využít ho můžete i pro sterilizaci lahví.

 
  • Restování

Multifunkční hrnec zastoupí i pánve nebo klasické hrnce, které využíváte na restování. Klidně v něm můžete orestovat cibulku, maso nebo zeleninu.

 
  • Sušení

Zní to až neuvěřitelně, ale multifunkční hrnec nahradí i sušičku potravin. Umí nastavit opravdu nízkou teplotu, aby se suroviny neznehodnotily. Můžete v něm sušit co vás naopadne - od ovoce a zeleniny přes houby až po maso.

 
  • Smažení

Některé lepší multifunkční hrnce zvládnou i smažení. Výborné křupavé hranolky, řízky nebo koblížky můžete vyrobit v takovém přístroji, nepotřebujete fritézu. Skvělé je, že firéza je v tomto případě většinou horkovzdušný, takže umí smažit zdravě, bez tuku.

 
  • Tlakové vaření

Tlakový hrnec je nezastupitelný, pokud připravujete například guláš nebo ragú, nemusíte pokrmy vařit hromadu hodin a plýtvat energií. V tlakovém hrnci je všechno mnohem rychleji hotové. Zastoupí ho právě i multifunkční hrnec.

 
  • Pomalé vaření

Dlouhý táhlý vývar, omáčky, masové směsi a další pokrmy z jednoho hrnce umí připravit pomalý hrnec. Jeho obrovskou výhodou je fakt, že všechny suroviny naházíte dovnitř, zapnete, a můžete vyrazit klidně s dětmi na dlooouhou procházku. Až se vrátíte, budete mít hotový oběd. V hrnci se nic nepřipálí, sám kontroluje vařící proces, a díky pomalému vaření zachovává vitamíny i výraznou chuť jídla. Pomalý hrnec už ale nepotřebujete, bude vám stačit ten multifunkční s funkcí pomalého vaření.

 
  • Ohřívání pokrmů

Pokud nepatříte mezi fanoušky mikrovlnek a ohřívat jídlo na plotně už vás nebaví, určitě se vám zalíbí funkce ohřívání pokrmů, kterou multifunkční hrnce disponují. Můžete v nich snadno ohřát i těstoviny, brambory a další jídla, která se na plotně připalují. Navíc hrnec funguje i tak, že po dovaření jídla udržuje pokrm teplý, abyste mohli v klidu třeba douklízet byt, než se pustíte do jídla. Nic vám nevystydne.

 
  • Dušení

Multifunkční hrnec je ideální pro přípravu nejrůznějších dušených jídel. Zelí, dušené maso nebo kari se v něm vaří jedna radost.

 
  • Pečení

V multifunkčním hrnci hravě zvládnete i pečené pokrmy. Ať už se jedná o pečené kuře či hovězí pečeni, chléb nebo klidně i sladký koláč, není pro hrnec problém připravit i takovou dobrotu.

 

Snadné vaření v multifunkčním hrnci

Jaké jsou chyby při používání multifunkčního hrnce?

Jak už víte, chytrý hrnec toho umí opravdu spoustu. Než se s ním ale naučíte zacházet, může se stát, že se vám pár jídel nepovede podle představ. Abyste minimalizovali chyby, vyhněte se těmto věcem:

 
  • Přidání příliš velkého množství tekutiny. Vzhledem k tomu, jak jsou chytré hrnce navrženy, dochází při vaření jídla v uzavřeném prostředí spotřebiče k menšímu odpařování ve srovnání s tradičním vařením na varné desce. Když do pokrmu přidáte příliš mnoho tekutiny, vaše jídlo může postrádat chuť.
  • Vaření bez jakékoliv tekutiny. Minimální množství tekutiny potřebné při používání multivariče je ½ šálku. Když žádnou tekutinu nepřidáte, bude se vaše jídlo vařit nerovnoměrně a existuje větší riziko, že se připálí.
  • Hlídejte si těsnění víka a zámek. Bez ohledu na to, jaký multifunkční hrnec používáte, ujistěte se, že je víko bezpečně a pevně zavřené. Pokud uvidíte unikat páru, budete muset zkontrolovat, zda je těsnicí kroužek na svém místě. Pokud tomu tak není, vypněte hrnec a opatrně nadzvedněte víko. Až bude méně horké, upravte těsnění podle potřeby.
  • Naplnění multivařiče až po okraj. Bez ohledu na to, jak velký je váš multivarič, není navržen tak, abyste ho naplnili po okraj. Pokud je váš multifunkční hrnec plný, může to mít za následek nerovnoměrné a extrémně zdlouhavé vaření. 
  • Zapomněli jste upravit dobu vaření. Multihrnci trvá asi 10 až 15 minut, než se zahřeje, než bude moci provést program, takže na to při vaření pamatujte.

 

Multifunkční tlakové hrnce >>> 

Odeslat článek známému   Vytisknout