9 zvláštních surovin, které můžete odšťavňovat

9 zvláštních surovin, které můžete odšťavňovat

Hledáte inspiraci jak využít váš odšťavňovač naplno? V dnešním článku se dozvíte další netradiční suroviny, které vás dostanou!

V minulém článku jsme si řekli o spoustě výhod, které přináší domácí odšťavňování. Džusy, které si vyrobíte doma mají úplně jinou chuť i množství vitamínů a blahodárných látek. Co všechno ale vlastně můžete odšťavňovat, když už vás omrzely pomeranče a jablka? Máme pro vás skvělé tipy na suroviny, se kterými domácí odšťavňování dostanete na další metu.

 

Málokomu z nás čerstvé ovocné a zeleninové šťávy nechutnají. Jsou skvělým osvěžením pro perné dny, dodají tělu hromadu vitamínů a umí skvěle detoxikovat. Ať už jste fanoušky domácího odšťavňování, nebo si pořizujete kvalitní kupované džusy, možná vás už trochu omrzely všechny ty běžné příchutě. Pomerančový, jablečný nebo ananasový džus je jistě pro tělo přínosem, ale člověk občas zatouží po nějakém zpestření. Přinášíme vám několik zajímavých surovin, které se také dají odšťavňovat a mnohé z nich jsou velmi chutné. Některé další už tak chutné nejsou, ale obsahují spoustu prospěšných živin. Tak pojďme na to!

Neobvyklé suroviny, které můžete odšťavňovat

1. Zelí

Pro svůj vysoký obsah vitaminu C patří zelí mezi skvělé suroviny, se kterým si nachlazení a nemoci udržíte od těla. I když je velmi zdravé kysané zelí, pro odšťavňování využívejte to čerstvé. Vyzkoušejte ho přidat do domácí ovocné a zeleninové šťávy, je opravdu prospěšné. Z těla umí vyloučit toxiny, doplní hromadu vitamínů a dalších živin a pomůže vám posílit imunitu. Při odšťavňování docela vrže, ale s těmito zvuky si nedělejte starosti, odšťavňovač nijak nepoškodí. Zelí můžete zkombinovat s jablkem, okurkou nebo mrkví pro lepší chuť.

 

2. Paprika

Paprika patří mezi nejšťavnatější zeleninu, takže se můžete při odšťavňování těšit na velké množství šťávy. Při odšťavňování papriky není nutné zdržovat se odstraňováním semínek, přístroj si s nimi poradí. Paprika obsahuje množství vitamínu A, C a K, minerální látky jako je draslík, hořčík, fosfor a vápník. Kombinovat ji můžete s dalšími druhy zeleniny.

 

3. Květák

Spousta lidí květák zrovna nemiluje, což je opravdu škoda. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, K, kyseliny listové, draslíku, vápníku a hořčíku. Navíc u něho byly prokázané protirakovinné látky a umí také pomoct se snížením cholesterolu. Při odšťavňování získáte šťávu trochu hořkou, proto je dobré kombinovat ho se sladšími druhy ovoce a zeleniny - třeba jablkem nebo mrkví.

 

4. Klíčky

Odšťavňovat můžete i populární klíčky, u kterých ohromně narůstá obsah vitamínů a živin v porovnání s běžnou luštěninou. Zpracovat můžete téměř jakákoliv naklíčená semínka nebo luštěniny, například čočku, hrách, cizrnzu, řeřichu, ředkvičku nebo slunečnicová semínka. Vhodné jsou i mungo fazolky, které jako jediné z rodiny fazolí můžete konzumovat syrové (pokud byste chtěli nechat naklíčit jiný druh fazolí, klíčky je nutní tepelně upravit).

 

5. Křen

Ostřejší křen dodá pořádný říz obyčejným zeleninovým šťávám. Skvěle chutná ve štávách na bázi rajčat. Dále se hodí také k červené řepě. Křen je jednou z těch skvělých superpotravin, kterým se přisuzují antibiotické a protiplísňové vlastnosti. Někdo dokonce tvrdí, že umí bojovat proti rakovině. S křenem je to při odšťavňování zábava, protože nikdy nevíte, jak ostrý kořen máte v ruce - některé jsou mírné, jiné umí pořádně protáhnout dutiny.

 

6. Cibule

Cibule má největší počet blahodárných látek, pokud se podává syrová - což může být pro někoho docela drsné. Syrová cibule rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější zeleninu, pokud ji ale smícháte s dalšími surovinami, její chuť můžete šikovně zamaskovat. Odšťavňovat můžete cibuli žlutou, fialovou i šalotku. Kombinujte ji třeba s mrkví nebo jablky - při menším množství ji skutečně neucítíte, a pro silné zdraví a dobrou imunitu stačí lžička cibulové šťávy denně.

 

7. Listy pampelišky

Smetánka lékařská, známá především jako pampeliška se také dá odšťavňovat. Používají se nikoliv květy, ale zelené listy, které umí detoxikovat organismus, ulevit od nejrůznějších alergií nebo normalizovat hladinu cukru v krvi. Pokud si budete chtít pampelišku natrhat, vyberte si místo daleko od silnice i města, kde hrozí obsah pesticidů nebo zplodin z aut.

 

8. Opuncie

Jsou kaktusy, které plodí lahodné ovoce. Mezi takové patří i opuncie, jejíž plody mají nádhernou fuchsiovou dužinu a chutnají stejně dobře, jako vypadají. Při zpracovávání dávejte pozor na semínka i tenoučké bodlinky na tuhé slupce, které se dokáží dostat naprosto všude. Šťáva z opuncií si skvěle rozumí s limetkami.

 

9. Mořské řasy

Odrůdy mořských řas mohou ozvláštnit vaše zelené šťávy a smoothie. Nejoblíbenější jsou jednoznačně nori řasy, které obsahují bohaté množství hořčíku, draslíku, jódu a vitaminu B. Přidat řasu můžete i do hotové šťávy, seženete ji často ve formě prášku.


Pro domácí odšťavňování doporučujeme kvalitní šnekový odšťavňovač ovoce a zeleniny, který lisuje kousky surovin za studena, takže ve výsledné šťávě zůstanou všechny důležité látky. Vyberte si třeba některý model z našeho e-shopu.
Odeslat článek známému   Vytisknout