Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Tajemství zeleninových polévek z mixéru
Polévkománie osvěží vaši kuchyni
Krémové zeleninové polévky jsou jedna velká lahoda. Samozřejmě záleží, po jakých ingrediencích sáhnete – určité druhy zeleniny jdou dohromady se specifickými druhy koření. A když tato tajemství znáte, vaši strávníci se budou olizovat možná až na spánkové kosti.
Základem po takovou polévku je zelenina. Někdy s cibulkou, bramborem, jindy se zázvorem, česnekem nebo koriandrem. Když ji nejprve jemně podusíte na dobrém másle nebo kvalitním oleji, bude se tak tetelit, až se rozvoní a pustí svoji chuť. A to chcete. Potom přichází na scénu vývar, který rozvášněnou zeleninu spláchne a přichází milenecké objetí. To taky chcete.
Nakonec vás čeká vyvrcholení – totiž budete polévku mixovat. Po aktu a ustálení hladiny dochutíte solí, pepřem nebo třeba muškátovým oříškem.
Máte rádi, když to křupe? Nasucho opražte slunečnicová semínka na pánvi a vsypte navrch plného talíře.
Polévkové variace: neznejte mezí
Už jste určitě slyšeli o brokolicové polévce, hráškovém krému či krémové česnekačce. No, a což takhle pórkovo-bramborový krém nebo mrkvová polévka se zázvorem? Kulináři, to už je jiná liga.
Večeři se sladko pikantním nádechem východu budete mít na talíři, než znova odbije celá. A kombinace s poctivým celozrnným chlebem vám pak ještě nedá dlouho spát.
Dýňová polévka pohladí v podzimu
V Česku jsme si v posledních letech oblíbili dýňovku. A to hlavně na podzim, protože to se dýně vesele kutálí všude možně. Je typickou představitelkou krémových zeleninových polévek – sytá, jemná, jednoduchá na přípravu a vynikající chuti.
A tak se do ní pustíme. Potřebujete:
- 1 kus dýně (ideální je druh hokaido),
- 1 l zeleninového vývaru,
- 1 cibule,
- sůl,
- muškátový oříšek.
A takto to vykouzlíte:
Umyjte dýni, rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka a „pavučinky“, ve kterých drží. Pokrájejte ji na kostky a lehce poduste na másle společně s cibulkou na proužky. Až se rozvoní, přilijte vývar a pomalu vařte do změknutí. Někdo přidává i kokosové mléko – a má to něco do sebe. Dopravte ji do mixéru. Pokud váš mixér umí taky vařit, tento bod vynechte.
Rozviřte chutě, a potom se lžičkou přesvědčte, jestli to ještě něco nepotřebuje. Sáhněte po struhadle a hladinu jemně pocukrujte muškátovým oříškem. A teď už je to gruntovní dítě na světě.
Nechte si chutnat a klidně se nám tu pak pochlubte, co se to narodilo zrovna vám!